Când eşti ocupat, este bine să îţi faci un plan înainte să te apuci de gătit, în special atunci când ai copii, te ajută să salvezi timp şi de obicei şi bani, în plus este o bună modalitate de a îţi implica copiii în pregătirea meselor.
De exemplu, pregăteşte un top 10 al mâncărurilor favorite şi planifică pregătirea unui astfel de fel de mâncare o dată pe săptămână. Sau transformă-ţi casa într-un restaurant în care copii sunt ospătarii care fac meniul. Punem pariu că aceştia vor fi mai interesaţi de gătit decât tine?
1. Economiseşti timp. Nu trebuie să mergi des la cumpărături, poţi găti pentru mai multe zile în avans şi poţi împărţi sarcinile în bucătărie. Şi asta e de mare ajutor în zilele aglomerate.
2. Economiseşti pe alimente. O planificare bună înseamnă să arunci mai puţin, să eficientizezi stocurile şi să profiţi de chilipiruri şi oferte.
3. Cu puţin noroc copiii tăi nu vor mai fi mofturoşi la mâncare. În orice caz, implicarea copiilor în pregătirea mesei are un efect benefic.
4. Mănânci mai variat. Planificarea gătitului pentru mai multe zile în avans îţi oferă mai mult răgaz pentru alegerea reţetelor, pentru a încerca lucruri noi şi pentru a pune mintea fiecăruia la contribuţie.
1. Realizează un top 10 sau top 15 al mâncărurilor favorite cu întreaga familie. O dată pe săptămână este ziua mâncării favorite pe care o poţi alege împreună cu familia din topul întocmit.
2. Lasă-i pe ei să decidă şi să planifice. De exemplu, copilul tău poate alege ce legumă vrea să mănânce în fiecare Miercuri. Ai mai mulţi copii? Alocă-le fiecăruia o zi în care fiecare îşi poate alege leguma preferată.
3. Transformă-ţi copiii în adevăraţi vânători de promoţii, dă-le foarfeci ca să poată decupa cupoane, din flyere şi ziare. Tu decizi apoi pe care să le foloseşti.
4. Faceţi împreună o lista de teme astfel încât să puteţi organiza o cină tematică o dată pe săptămană sau pe lună.
5. Faceţi un program săptămânal cu copiii, astfel încât fiecare să se simtă implicat.